Veteriner Diş Hekimliği

7 Gün 24 Saat

Hizmetinizdeyiz...

Veteriner Diş Hekimliği

Evcil hayvanlarımız yiyecekleri çiğnemek için dişlerine güvenirler. İnsanlar bazen evcil hayvanlarının dişlerine fazla dikkat etmezler ve sadece köpeklerinin veya kedilerinin her zaman dişlerine sahip olacağını varsayarlar. Bununla birlikte, evcil hayvanlar periodontal hastalığa ve dişleriyle ilgili diğer sorunlara karşı hassastır ve bu sorunlar üç yaş ve üstü köpek ve kedilerde daha yaygın hale gelir.

Köpeğinizin veya kedinizin diş problemleri, özellikle diş etlerinde periodontal hastalık olabileceğine dair belirtiler;

  • Ağız kokusu
  • Şişmiş veya kanayan diş etleri
  • Azı dişlerinde veya diğer dişlerde sarı veya kahverengi renk değişikliği
  • Aşırı salya
  • Diş etlerindeki tümörler veya dilin altındaki kist
  • Gevşek veya eksik dişler.

Yukarıdakilerden herhangi biri, daha ciddi bir sorun olabileceğinin bir işaretidir. Bu noktada veterinerinize yapılacak bir ziyaret, sorunun erken aşamalarında minimum masrafla tedavi edilmesini ve iyileşmesini sağlar. Sorunu görmezden gelmek daha sonra daha fazla masraf anlamına gelebilir.

  • Tartar Temizliği

Tartar, tükürükteki minerallerin ve plakların bir ürünüdür. Temizliği düzenli yapılmaz ise diş eti iltihabı ve periodontit gibi diş eti hastalıklarına sebep olurlar. Tartar oluşumunu engellemek için evcil hayvanlarımızı özel diş macunu ve fırçası ile düzenli diş fırçalaması yapılmalıdır.

  • Diş Kırılması

Diş kırılması, dalaşma ve tahta, taş , kemik vb. sert maddeleri kemirme sonucu olabilir. Kırılma pulpaya yakın bir yerden olursa , çok acı verir. Dişteki hasarın boyutuna göre kırılan bölgenin dolgu maddeleri ile doldurulması veya dişin çekilmesi yoluna gidilebilir.

  • Evde Diş Bakımı

Hayvanınızın ağzını ve dişlerini kontrol etme alışkanlığını mutlaka edinmelisiniz. Bazı hayvanlar bu incelemeyi kolayca kabul ederken, bazıları muayene gibi bakımı da reddeder. Bu durumda veterinerinizin yardımına gerek vardır.

Öncelikle diş aralarına sıkışan artıkları bir kulak çöpü ile çıkarın. Özel ya da yumuşak kıllı bir fırça kullanın, üzerine biraz diş macunu sürün. Hayvanınızın ağzı kapalıyken, dudaklarını yan taraftan açarak, fırçayla dişlerini ve dişetlerini fırçalayın. Haftada bir ya da iki kez fırçalamanız yeterlidir. Bunun yanı sıra veterinerinizin önereceği bir antiseptik solüsyona batırılmış bir pamukla dişetlerine kompres uygulayın.Bu sayede onun ağzını mikroplardan ve kötü kokulardan korumuş olacaksınız.

Dişlerinin fırçalanmasına ve temizlenmesine izin vermeyen kedi ve köpekler için çoğunlukla mamalarına katılan bitkisel içerikli kozmetik ürünlerden kullanarak temizlenmesi ve hatta oluşan plakların yumuşatılarak uzaklaştırılması mümkün olabilir.

  • Süt ve Kalıcı Dişler

Kedi ve köpek yavruları tıpkı insanlar gibi dişsiz doğarlar. 2-4 haftalıkken, köpek yavrularının 28, kedi yavrularının 26 dişi çıkar. Süt dişlerinin oluşumu ve dizilişi çok önemlidir, zira üç aylıktan itibaren dökülmeye başlar ve yerlerini kalıcı dişlere bırakırlar.

Kalıcı dişlerin oluşumu 7 aylıkken tamamlanmış olmalıdır. Yetişkin bir köpeğin 42, kedinin 30 dişi vardır. Genç hayvanlarda sıkça rastlanan problem süt dişinin düşmemesidir. Bu olay Yorkshire Terier, Kaniş gibi küçük köpeklerde sık görülür.

Dökülmeyen süt dişi, aynı kanalda kalıcı dişlerin çıkmasını dolayısıyla da kalıcı dişlerin düzenli dizilişini önler ve önemli çene-ağız kapanış sorunlarına yol açar.Genellikle süt kanini (köpek dişi) dökülmemeye eğilimlidir. Bu nedenle kalıcı dişler dökülmeyen süt dişlerinin hemen yanında çıkarlar. Eğer süt dişleri 7. Ayın sonuna kadar dökülmezse, köpeğinizi veterinere götürmeli ve süt dişinin çekilmesini sağlamalısınız.

Diş Çürümesi Hayvanlarda Enderdir. Diş çürümesi, mine tabakasının aşınması sonucunda, önce mine tabakasında, ardından dentin tabakasında ve nihayet pulpada görülen doku tahribatıdır. Çürük, genellikle asitli ortamlarda daha hızlı gelişir. Kediler ve köpekler etobur olduklarından dirençlidirler, diş çürümesi çok ender görülür.